Okosotthon elemei

Home Center 3, okosotthon elemei

Központok

Mint ahogy az a nevében is benne van, a rendszerünk központi eleméről beszélünk. Jelenleg két központ közül választhatunk.

A kisebbik központ a Yubii Home névre hallgat, és a nagy testvére pedig a Home Center 3. Az okosítani tervezett otthon eszközeinek darabszáma, velük kapcsolatos elvárások határozzák meg az úgynevezett „jelenetek” számát, ami a központ választáshoz kell.

A kis központ 20 „jelenet”, programsor kezelésére alkalmas stabilan kb 40-50 eszközt tud kezelni. Lakások, kisebb családi házak irányítására alkalmas.

A nagy központnak gyakorlatilag nagyobb ingatlanok kiszolgálója. Hardveresen elő van készítve a Z-wave-s hálózaton kívül a népszerű ZigBee-s, Wi-fi-s eszközök kezelésére, ezen kívül több mint 100 különféle Nice eszközzel is kommunikál. A piacon a legerősebb eszköz címet magának tudhatja.

Irányító eszközök

Mindenki számára a legkézenfekvőbb eszköz az okosotthona távirányítására az okos telefonja. Szinte nem is létezünk nélküle a mai modern világban. A Yubii applikáción kívül lehet webes felületen is beavatkozni FIBARO okosotthonunk működésébe.

Arra is van lehetőség, ha érintésmentesen szeretnénk irányítani, ugyanis mindkét központtal kompatibilis a Swipe nevezetű gesztusirányítású vezérlő, amely egyszerű kézmozdulatokat képes felismerni, és továbbítani az információt a központnak.

Az érintésmentes irányításra alkalmas hangasszisztens eszközök is integrálhatók a rendszerbe a Google, Siri, vagy az Alexa egyaránt.

A különleges formájú Keyfob mini távirányító 6 gombja 24 programsorozat vezérlése alkalmas. Egy kulcscsomóra akasztva könnyen elfér a zsebünkben is ez az innovatív kis eszköz.

„A Gomb” nevezetű nyomógomb nem egy egyszerű kapcsoló, sokkal több annál. A gépsorok, nagy elektromos berendezések áramtalanító piros vészkapcsolóját juttatja eszünkbe, de nem a feszültségmentesítés a feladata. Vidám színválasztékban 6 különböző kapcsolási sémát képes felismerni, és programokat eszközöket működtetni.

Az okosotthon elemei Szenzorok is

FIBARO okosotthonunk fontos alkotó elemei az érzékelők. Mindegyiknek megvan a kulcsfontosságú szerepe. A rendszerben sok esetben a beérkezett információkat használjuk fel triggerként.

A kisméretű elemes működésű mozgásérzékelő egy multifunkciós szenzor, a mozgáson kívül a fény mennyiséget, hőmérsékletet, és a rezgést is detektálja. Széles látószögű, és magas az érzékenysége.

A füstérzékelő otthonunk, és családunk biztonságáért felel elsősorban. Már kis füstmennyiségre riaszt, hang és fény jelzéseket ad, megfelelő programozással, további jelzéseket küld a felhasználóinak. A füstmentes égés észlelése miatt egy hőmérséklet szenzort is tartalmaz az esztétikus külső mögött, így észleli a gyors hőmérséklet emelkedést is.

Szintén egy életet mentő szenzor a sorban a szénmonoxid érzékelő. Az egyszerű társaival szemben a legfontosabb tulajdonsága, hogy nem csak a veszélyes küszöbérték elérésénél jelez be, hanem már jóval előtte figyelmeztet, ezáltal megelőzhető akár egy egészségkárosodás is.

A víz érzékelő már többnyire az anyagi károk megakadályozására hivatott. Egy esetleges csőtörés, egy nyitva maradt vízcsap, vagy egy meghibásodott berendezés, de kívülről a lakásba betörő víz miatt is azonnal akcióba lép a szenzorunk. Nagy vízmennyiségnél nem merül el, úszik a víz felszínén, és folyamatos jelzéseket küld. Beépített hőmérséklet szenzorral rendelkezi, így a tűz, és a fagyveszély esetén is figyelmeztet.

Az ablaknyitás érzékelő az elmozdulást észleli, és jelzi, ha változás állt be az állapotába. Egy rendkívül kicsi, de annál praktikusabb okos eszköz a Smart Implant, bináris szenzorok jeleit képes a rendszer felé küldeni, és kapcsoló funkciója is van.

Végrehajtó eszközök

A végrehajtó eszközök többsége kapcsolók, dugaljak mögé kerülnek beépítésre, ott látják el a feladatukat. A villamos energia felhasználást figyelik, továbbítják a központnak.

A világítás áramkörök kapcsolására a szabályozható Dimmer modul a legpraktikusabb, vele lehet egy éjszakai kísérő világítás programot megvalósítani.

Ha nincs szükség a fény intenzitás állítására, akkor alkalmas a kapcsolás kivitelezésére egy szimpla, vagy egy dupla relé modul. Ezekkel a relémodulokkal működtethetjük a fűtési zóna szelepeket, a kerti öntöző rendszer szelepeit, szivattyúját, de a gyerekszoba TV dugalzatát is tudjuk kapcsolni.

A Wall plug egy dugalj adapter, amit szabadon áttudunk helyezni egyik dugaljból a másikba. A csatlakoztatott készülék fogyasztásának függvényében a világító körgyűrű változtatja a színét. Beépített hőmérséklet szenzorral rendelkezik, és ha a hőmérséklet meghaladja az 55 celsius fokot jelez, valamint ha a rácsatlakoztatott terhelés meghaladja a 2500W teljesítmény azt is tudatja használójával.

Színes led szalag vezérlésére tervezték meg az RGBW vezérlőt. A képzelete szab határt a színek összetételének, és fényeröjének beállítására. Négy kimeneten kapcsolja a szín sávokat, rendelkezik négy darab analóg bemeneti csatlakozással különböző szenzorok lejeinek fogadására alkalmas.

Végállással rendelkező motorok áramkörébe integráljuk a Redőny modult. Nem csak redőny motor kapcsolására alkalmas, kapumotorok, garázs ajtók, reluxák, zsaluziák, motoros napellenzők vezérlésére használhatjuk, ahol a motornak van két végállása.

A radiátor motoros szelep is a végrehajtó elemekhez tartozik. A beállított termosztát hőmérséklet szerint szabályozza a melegvíz szabad áramlását.

kissokosotthon.hu

Buga János

Okosotthon telepítő, FIBARO installer, villanyszerelő

Magyarország Pest megye Szigetszentmiklós