Tekintsen be a FIBARO okosotthon világába!

okosotthon

Mi az okosotthon?

Az okosotthon olyan technikai megoldások együttese, amelyek egymással együttműködve lehetővé teszik a házban működő különböző rendszerek központi irányítását. Szokásainkhoz alkalmazkodva a mi kényelmünket szolgálja. Részletek >>

Biztonságunk érdekében

Intelligens otthonunkat számos biztonsági lehetőséggel fel tudjuk vértezni. Életünk védelme a legfontosabb. Tűz, és füstérzékelő, szénmonoxidérzékelő óvja testi épségünket. Ingatlan vagyonunk védelmére elemi károk ellen redőny automatizálás, betörés esetére riasztó integrálható. Részletek>>

Tűzjelző, biztonság
okosotthon

Energiát megtakarítva

Az okosotthon automatikusan alkalmazkodik az időjárási körülményekhez, így hozzájárul a ház energiatakarékos működtetéséhez. Például télen jelentős mértékben csökkenthető a fűtési költség, ha napközben a Nap energiáját a helyiségek fűtésére hasznosítják. Este automatikusan lezáródnak a redőnyök, így plusz hőszigetelő hatásukat kihasználva elkerülhető a nyílászárókon keresztüli nem kívánt hőveszteség, kevesebb energia szükséges a kellemes hőmérséklet megteremtéséhez. Részletek>>

Távoli vezérlés

Az automatizáláson kívül fontos lehetőség a távoli elérés. Megfigyelhetjük mi történik otthonunkban távollétünk alatt, de akár bele is tudunk avatkozni a rendszer működésébe. Erre több lehetőség közül tudunk választani, de talán a legnépszerűbb a telefonos applikáció.

Részletek>>

Okos világítás, okosotthon
Az automatizált épületeket gyakran nevezik intelligens épületeknek, „okosépületeknek” vagy (lakóházak esetén) okos otthonoknak. Intelligens, azaz automatizált épületté tehető gyakorlatilag bármely épület (például irodaház, bevásárlóközpont, ipari vagy sportcsarnokok, egyszerű lakóépületek stb.), amelynek elektromos berendezései képesek arra, hogy kommunikáljanak egymással és egy központi egységgel. A hagyományos, általában lakóházaknál, szállodáknál, irodaépületeknél és más, hasonló célú épületek esetében alkalmazott rendszerek egyszerűbbek az ipari automatizáló rendszereknél, mivel kevesebb folyamatot kell felügyelniük. Az ilyen rendszerek általában a hőmérsékletet és a fényviszonyokat szabályozzák elsősorban. Így a rendszer hatáskörébe tartozhat a szellőzés, fűtés légkondicionálás,  világítás, sötétítők és árnyékolók vezérlése, illetve a biztonsági és megfigyelőrendszerek valós idejű felügyelete is. Az automatizált intelligens épületrendszerek célja általában a kényelem és komfort megteremtése, a költséghatékonyság és a biztonság biztosítása.
Az okosotthon biztonsági rendszerei közé tartozik a telepített biztonsági kamerák távolról történő megnézésének lehetősége, valamint központi zár működtetése az összes ablakon és ajtón. A mozgásérzékelők révén illetéktelen behatolás esetén a tulajdonos a biztonsági rendszeren vagy mobiltelefonon keresztül riasztást kap. Integrálhatók az olyan érzékelő rendszerek, mint például a tűz- és füstjelző, a gázszivárgás-, a szén-monoxid-, illetve vízszivárgást észlelő szenzor. Minden modern épületautomatizáló rendszer rendelkezik riasztási képességgel, amelynek révén a karbantartó személyzet tudomást szerezhet a potenciálisan veszélyes helyzetekről és kezelheti azokat. A rendszer figyelmeztetheti a megfelelő személyeket számítógép (e-mailt vagy sms üzenet), csipogó, telefonhívás vagy akusztikus riasztás útján, illetve ezek szabadon meghatározott kombinációjával. A riasztásokról biztonsági és biztosítási megfontolásokból az automatizálási rendszerek felvételeket készítenek, rögzítik azok adatait.
Az épületautomatizáló rendszer segítségével a világítás a napszaknak vagy a kihasználtságnak megfelelően le- vagy felkapcsolható, erőssége szabályozható. Ezt gyakran szenzorok szabályozzák, gyakori például az a megoldás, hogy a világítás fél órával az utolsó érzékelt mozgást követően lekapcsolódik. Sok esetben az épületautomatizáló rendszerek jelenlét-érzékelő szenzorok segítségével gyűjtenek információkat a kihasználtságról, így csak akkor aktiválják az érintett rendszereket, ha az adott zónában valóban tartózkodnak emberek. A kihasználtságot a rendszer általában a napszak alapján határozza meg. Ha egy helység vagy az épület használatban van, a rendszer arra törekszik, hogy minél kellemesebb hőmérsékletet és megfelelő világítást biztosítson. Az épületeket nem ritkán zónákra osztják, így az egyes részek külön alrendszerei képesek eltérően szabályozni a hőmérsékletet és a világítást. A hőmérsékleti adatokról az épületben elhelyezett szenzorok szolgáltatnak adatokat a vezérlő számára.
Az interneten keresztül vezérelhető termosztát lehetővé teszi, hogy a tulajdonos a távolból szabályozhassa a fűtő- vagy hűtőrendszert, azaz a lakás hőmérsékletét. A rendszer automatikusan nyitja vagy zárja a nyílászárókat a friss levegő beengedése érdekében, illetve nyitja-zárja (vagy ereszti-felhúzza) az árnyékolókat (rolók, redőnyök stb.) . A távirányítóról küldött parancs végrehajtásáról mindig visszajelzés érkezik, így a lakók mindig biztosak lehetnek benne, hogy például az ajtók, ablakok és kapuk bezáródtak. Az intelligens multimédia rendszer a kényelmi funkciók részét képezi. Az okostelefon rendszerbe integrálásával telefonról, tabletről vagy számítógépről lehet vezérelni a csatornaválasztást vagy a meghallgatásra kerülő zeneszámot. A telefon a lakásban levő hangszórókra kihangosítható, és mozgásérzékelők alapján mindig az adott helyiség hangszóróin hallható. A rendszer beszédhanggal is irányítható.

kissokosotthon.hu

Buga János

Okosotthon telepítő, FIBARO installer, villanyszerelő

Magyarország Pest megye Szigetszentmiklós